fredag 13 juni 2008

Camino de Santiago, dag 2

Roncesvalle - Zubiri

Kroppen kandes battre an vantat imorse. Nar jag gick upp hallregnade det, men medan jag borstade tanderna, satte pa mig regnklader osv sa slutade det. Vadret idag blev alltsa perfekt vandringsvader igen. Mulet, vissa solglimtar, lite duggregn men inget ihallande. Nu pa eftermiddagen/kvallen har solen kommit fram sa vadret ar riktigt behagligt.

Etappen idag var kort, bara ca 20 km, eftersom jag ville ge kroppen tid att vanja sig. Samma sak imorgon, da malet ar Pamplona. Ungefar fyra femtedelar av vagen idag var lattvandrad med stenkross under fotterna, men nagra kilometer var hemska. Los, valdigt hal lera blandat med tradrotter och stenar. I branta, branta nedforsbackar. Otroligt svart att halla sig pa benen, och manga hade ocksa ramlat. Det tar pa krafterna att hela tiden kampa for att halla balansen, sa efter det hamtade sig benen aldrig riktigt.

Middagen idag blev picknick i solen - hittade en fantastisk liten rustik butik pa en bakgata dar de inte kunde ett ord engelska men hade 5-10 skinkor hangandes i taket. Skinka, oliver, salami, brod, ost, vin mm gick anda att handla trots nastintill avsaknad av gemensamt sprak. Angaende vinet fragade de om vi ville ha ett gott vin eller ett ackligt vin. Fick bli ett gott idag. Lokalt fran Navarra, fullt drickbart - jag gissar tempranillo. 40 spann. Som hittat.

Av tidigare erfarenhet misstanker jag att det ar idag eller imorgon som kroppen protesterar som varst, och sedan blir det battre. Vi far se, men jag hoppas att det stammer...

torsdag 12 juni 2008

Camino de Santiago, dag 1

St Jean pied-de-port - Roncesvalle

Då var första dagen avklarad. 27 kilometer vandring över pyreneerna. Sträckan är inte problemet, utan det faktum att stigningen är 1300 höjdmeter... man startar alltså på den franska sidan och korsar bergen (och gränsen) in i Spanien.

Vy mot St Jean efter ca 2 timmars vandring

Vädret idag var på sätt och vis perfekt för vandring - mulet och svalt men inget regn. På vägen upp gick vi in i molnen på ca 900 meters höjd, och sedan var sikten begränsad och temperaturen omkring 10 grader. Tyvärr innebar det att man såg mindre av utsikten - på vägen upp var den spektakulär, men sedan var det mest vitt och disigt.





Gränsen mellan Frankrike och Spanien

Efter att ha passerat ett pass på drygt 1400 meters höjd blev det ganska brant nedför. Ungefär 500 höjdmeter över 4 kilometer, och det tar också på benen, fast på ett helt annat sätt.

Vy ner mot Roncesvalle, som är den ljusa punkten i mitten

Nu är vi alltså i Roncesvalle, första byn på spanska sidan. Härifrån är det nedför i ett par dagar tills vi kommer till Pamplona.

Alberguet i Roncesvalle. Vackert och nästan katedralslikt.

Hittills idag har vi levt på jordnötter och en kopp kaffe eller två, men om ett par timmar ska vi äta en 'menu del peregriños', dvs en färdig (men enkel) trerättersmeny med vin. De kostar runt 9-10 euro typiskt sett, så även den ikväll.

Inga blåsor på fötterna än så länge, men benen signalerar att träningsvärken i morgon kommer bli brutal...

onsdag 11 juni 2008

tisdag 10 juni 2008

Gratängen in action




1,8 kg entrecote (i skivor) från argentinarn i hötorgshallen medtogs till gotland och grillades snabbt över hett kol. Bara salt & peppar på, körsbärstomater till.

måndag 9 juni 2008

Pop Quiz

Vad för rätt innehåller bl.a. 1 kg ost, 1 liter grädde och 1 flaska vitt vin?

Till nio personer.


Alla potatisgratängers moder!

torsdag 5 juni 2008

Nedräkning 2

Det börjar dra ihop sig. Löjligt tidigt på onsdag morgon flyger jag ner till södra Frankrike, tar tåget till pyreneernas fot och börjar vandra. Ca 80 mil senare, efter att ha korsat såväl navarra som rioja som galicien till fots planerar jag att promenera in i Santiago de Compostela. Förhoppningsvis solbränd och med starka ben...

Nedräkning

Om en timme är det avfärd mot Gotland. Helgen ska i goda vänners lag ägnas åt studiebesök på både vingård och bryggeri, god mat skall såväl lagas som ätas på restaurang, lerduvor skall förhoppningsvis skjutas och sol lapas. Det blir nog bra helt enkelt.

Pausbild


Vännen D tar en paus kl 02.42 på Emmetts 30-årskalas häromveckan. Så kan det gå.

onsdag 28 maj 2008

De bästa av nyheter

Om ni inte redan har hört det så beslutade bostadsrättsföreningens stämma igår kväll att dra tillbaka uppsägningen av Judit & Bertils hyreskontrakt. Föga förvånande exploderade hela krogen i extatisk glädje när beskedet kom.

Uppdatering: Även DN uppmärksammar.

tisdag 27 maj 2008

Lästips till mig själv

"He lay sprawled, too wicked to move, spewed up like a broken spider-crab on the tarry shingle of the morning, [his] mouth had been used as a latrine by some small creature of the night, and then as its mausoleum. During the night, too, he'd somehow been on a cross-country run and then been expertly beaten up by secret police. He felt bad."

Jag måste helt enkelt se till att läsa Kingsley Amis. Bättre beskrivningar av bakfylla och dagen-efter-ågren är svåra att tänka sig.

“When that ineffable compound of depression, sadness (these two are not the same), anxiety, self-hatred, sense of failure and fear for the future begins to steal over you, start telling yourself that what you have is a hangover... You have not suffered a minor brain lesion, you are not all that bad at your job, your family and friends are not leagued in a conspiracy of barely maintained silence about what a shit you are, you have not come at last to see life as it really is.”

lördag 24 maj 2008

Provsmak



En vän firar sin 30-årsdag ikväll, så jag var över igår och hjälpte till att förbereda mat till sisådär en drygt 25 personer. 10 liter gazpacho mixades, skagenröra förbereddes och getost inhandlades. Sen var man ju tvungen att provsmaka maten, och ta mig tusan vad bra det blev! Gazpacho, chevretoast med akaciehonung, till detta rosevin. Svårt att bli somrigare.

tisdag 20 maj 2008

Vinprovare provad

Det ser faktiskt ut som att jag har gått och blivit med 7,5 högskolepoäng i dryckeskunskap. Så trevligt.

lördag 17 maj 2008

Läskande



På senare tid har det blivit mer longdrinks än cocktails. Den här har seglat upp som en riktig favorit - bett från ingefäran, friska och underbara smaker från granatäpplet och limen.

Granatäpple & Ingefära
per person

3 cl ingefärsvodka
3 cl granatäppellikör
2 cl grenadin
1/2 lime (i klyftor)
ca 5 cl sodavatten


  • Häll spriten och grenadinen i ett longdrinkglas med mycket is
  • Pressa över limen
  • Fyll upp med sodavatten
  • Garnera gärna med ett par granatäppelkärnor

söndag 11 maj 2008

Amuse bouche


Ceviche. Vit fisk eller skaldjur, lök, chili, koriander och pressad lime. Serverad på endivblad medan övrig mat lagas. Så enkelt, så gott.

Picknick



Potatis- och laxplättar med caviar, rödlök och creme fraiche. Rosévin. Solsken. Goda vänner.

Underbart att picknicksäsongen är här igen!

tisdag 6 maj 2008

Köttsprit!

Den här typen av inlägg gillar jag! Det är sånt som får mig att få tummen ur och börja experimentera. Så nu står det en testomgång baconvodka hemma som ska smakas av ikväll eller imorgon. Hur den kommer smaka? Ingen aning, men jag har redan långt gångna planer på perversa drinkar på temat BLT - bacon, sallad och tomat... (med bröd och majonnäs förstås!)

Någon som har några andra förslag? Vilka smaker kan passa med bacon i en cocktail? Dra er inte för galna och/eller till synes orealistiska idéer, det blir ju trots allt jag och inte ni som får försöka komma på sätt att realisera era märkligheter...

fredag 2 maj 2008

Förväntningar

För många år sedan berättade en vän till mig att han köpt ett par skivor med Frank Sinatra. Inte för att vännen nödvändigtvis tyckte att Frankie Boy var så himla bra utan för att han såg sig själv som en person som hade just de skivorna i sin skivsamling. Det slog mig idag att det händer att jag handlar spritsorter på samma sätt.

söndag 27 april 2008

Intryck

Då var Vinordic-mässan avslutad för den här gången. För att sammanfatta lite intryck:

2003 by Bollinger är en rolig one-shotchampagne. Prova gärna ett glas om du får chansen. Värd pengarna? Kanske inte, men ändå kul. Kommer som sagt aldrig mer att tillverkas...

Bollinger La Grande Année 1999 står sig som min absoluta favoritchampagne.

Thierry Perrion visade sig vara riktigt imponerande och otroligt prisvärda. Särskilt Cuvée Prestige. Förbaskat synd att de inte finns på Systembolaget ens i beställningssortimentet. Visserligen förståeligt eftersom Thierry och Jessica bara tillverkar runt 8000 flaskor per år, men ändå...

Bland de röda står sig Rust en Vrede som ett ordentligt favoritvin. Kommer snart som tillfällig nyhet i ordinarie sortimentet! Fast 2004:an bör gärna ligga ett par år innan den korkas upp tycker jag nog.

Favoriten bland de relativt få vita jag provade blev nog Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Mer info här. Börjar säljas nästa vecka på bolaget. Lutar nog att lägga undan ett par flaskor, för vinet kommer med all säkerhet utvecklas på ett väldigt trevligt sätt. Grand Cru-Riesling från Alsace gör liksom praktiskt taget alltid det...

Om du får chansen att prova sake med Åke Nordgren från Akebono ska du definitivt ta den. En av de riktiga höjdpunkterna under mässan.


Annars då? Tja, det var väl kanske inte det slugaste jag gjort att prova 25 sorters champagne innan jag skulle på trerättersmiddag med tillhörande viner... not my finest moment kan man väl säga. Nästa gång tror jag att jag ser till att dela upp de aktiviteterna på minst två olika dagar. Men i övrigt är intrycken från mässan väldigt positiva. Och alla utställare jag pratade med verkade väldigt nöjda med besöksantal, utformning av mässan mm. Kul!

torsdag 10 april 2008

Mer tut i egen lur

Av olika skäl ligger jag rätt lågt med bloggandet som ni märker. Men i väntan på att det kommer igång igen kan jag bara glatt konstatera att mina förutsägelser från oktober om cachaca som den nya sprittrenden allt mer ser ut att besannas - läs bara den här artikeln från New York Times till exempel. Caipirinha, det absolut vanligaste användningsområdet för cachaca skrev jag om här.

onsdag 2 april 2008

Länktips

Bra artikel i New York Times om mikrovågsugnar skriven av Harold McGee.