fredag 13 juni 2008
Camino de Santiago, dag 2
Kroppen kandes battre an vantat imorse. Nar jag gick upp hallregnade det, men medan jag borstade tanderna, satte pa mig regnklader osv sa slutade det. Vadret idag blev alltsa perfekt vandringsvader igen. Mulet, vissa solglimtar, lite duggregn men inget ihallande. Nu pa eftermiddagen/kvallen har solen kommit fram sa vadret ar riktigt behagligt.
Etappen idag var kort, bara ca 20 km, eftersom jag ville ge kroppen tid att vanja sig. Samma sak imorgon, da malet ar Pamplona. Ungefar fyra femtedelar av vagen idag var lattvandrad med stenkross under fotterna, men nagra kilometer var hemska. Los, valdigt hal lera blandat med tradrotter och stenar. I branta, branta nedforsbackar. Otroligt svart att halla sig pa benen, och manga hade ocksa ramlat. Det tar pa krafterna att hela tiden kampa for att halla balansen, sa efter det hamtade sig benen aldrig riktigt.
Middagen idag blev picknick i solen - hittade en fantastisk liten rustik butik pa en bakgata dar de inte kunde ett ord engelska men hade 5-10 skinkor hangandes i taket. Skinka, oliver, salami, brod, ost, vin mm gick anda att handla trots nastintill avsaknad av gemensamt sprak. Angaende vinet fragade de om vi ville ha ett gott vin eller ett ackligt vin. Fick bli ett gott idag. Lokalt fran Navarra, fullt drickbart - jag gissar tempranillo. 40 spann. Som hittat.
Av tidigare erfarenhet misstanker jag att det ar idag eller imorgon som kroppen protesterar som varst, och sedan blir det battre. Vi far se, men jag hoppas att det stammer...
torsdag 12 juni 2008
Camino de Santiago, dag 1
Då var första dagen avklarad. 27 kilometer vandring över pyreneerna. Sträckan är inte problemet, utan det faktum att stigningen är 1300 höjdmeter... man startar alltså på den franska sidan och korsar bergen (och gränsen) in i Spanien.

Vy mot St Jean efter ca 2 timmars vandring
Vädret idag var på sätt och vis perfekt för vandring - mulet och svalt men inget regn. På vägen upp gick vi in i molnen på ca 900 meters höjd, och sedan var sikten begränsad och temperaturen omkring 10 grader. Tyvärr innebar det att man såg mindre av utsikten - på vägen upp var den spektakulär, men sedan var det mest vitt och disigt.
Gränsen mellan Frankrike och Spanien
Efter att ha passerat ett pass på drygt 1400 meters höjd blev det ganska brant nedför. Ungefär 500 höjdmeter över 4 kilometer, och det tar också på benen, fast på ett helt annat sätt.
Vy ner mot Roncesvalle, som är den ljusa punkten i mitten
Nu är vi alltså i Roncesvalle, första byn på spanska sidan. Härifrån är det nedför i ett par dagar tills vi kommer till Pamplona.
Alberguet i Roncesvalle. Vackert och nästan katedralslikt.
Hittills idag har vi levt på jordnötter och en kopp kaffe eller två, men om ett par timmar ska vi äta en 'menu del peregriños', dvs en färdig (men enkel) trerättersmeny med vin. De kostar runt 9-10 euro typiskt sett, så även den ikväll.
Inga blåsor på fötterna än så länge, men benen signalerar att träningsvärken i morgon kommer bli brutal...
onsdag 11 juni 2008
tisdag 10 juni 2008
Gratängen in action
måndag 9 juni 2008
Pop Quiz
Till nio personer.
Alla potatisgratängers moder!
torsdag 5 juni 2008
Nedräkning 2
Nedräkning
onsdag 28 maj 2008
De bästa av nyheter
Uppdatering: Även DN uppmärksammar.
tisdag 27 maj 2008
Lästips till mig själv
"He lay sprawled, too wicked to move, spewed up like a broken spider-crab on the tarry shingle of the morning, [his] mouth had been used as a latrine by some small creature of the night, and then as its mausoleum. During the night, too, he'd somehow been on a cross-country run and then been expertly beaten up by secret police. He felt bad."
Jag måste helt enkelt se till att läsa Kingsley Amis. Bättre beskrivningar av bakfylla och dagen-efter-ågren är svåra att tänka sig.
“When that ineffable compound of depression, sadness (these two are not the same), anxiety, self-hatred, sense of failure and fear for the future begins to steal over you, start telling yourself that what you have is a hangover... You have not suffered a minor brain lesion, you are not all that bad at your job, your family and friends are not leagued in a conspiracy of barely maintained silence about what a shit you are, you have not come at last to see life as it really is.”
lördag 24 maj 2008
Provsmak

tisdag 20 maj 2008
Vinprovare provad
lördag 17 maj 2008
Läskande

På senare tid har det blivit mer longdrinks än cocktails. Den här har seglat upp som en riktig favorit - bett från ingefäran, friska och underbara smaker från granatäpplet och limen.
Granatäpple & Ingefära
per person
3 cl ingefärsvodka
3 cl granatäppellikör
2 cl grenadin
1/2 lime (i klyftor)
ca 5 cl sodavatten
- Häll spriten och grenadinen i ett longdrinkglas med mycket is
- Pressa över limen
- Fyll upp med sodavatten
- Garnera gärna med ett par granatäppelkärnor
söndag 11 maj 2008
Amuse bouche
Picknick
tisdag 6 maj 2008
Köttsprit!
Någon som har några andra förslag? Vilka smaker kan passa med bacon i en cocktail? Dra er inte för galna och/eller till synes orealistiska idéer, det blir ju trots allt jag och inte ni som får försöka komma på sätt att realisera era märkligheter...
fredag 2 maj 2008
Förväntningar
söndag 27 april 2008
Intryck
2003 by Bollinger är en rolig one-shotchampagne. Prova gärna ett glas om du får chansen. Värd pengarna? Kanske inte, men ändå kul. Kommer som sagt aldrig mer att tillverkas...
Bollinger La Grande Année 1999 står sig som min absoluta favoritchampagne.
Thierry Perrion visade sig vara riktigt imponerande och otroligt prisvärda. Särskilt Cuvée Prestige. Förbaskat synd att de inte finns på Systembolaget ens i beställningssortimentet. Visserligen förståeligt eftersom Thierry och Jessica bara tillverkar runt 8000 flaskor per år, men ändå...
Bland de röda står sig Rust en Vrede som ett ordentligt favoritvin. Kommer snart som tillfällig nyhet i ordinarie sortimentet! Fast 2004:an bör gärna ligga ett par år innan den korkas upp tycker jag nog.
Favoriten bland de relativt få vita jag provade blev nog Dopff Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Mer info här. Börjar säljas nästa vecka på bolaget. Lutar nog att lägga undan ett par flaskor, för vinet kommer med all säkerhet utvecklas på ett väldigt trevligt sätt. Grand Cru-Riesling från Alsace gör liksom praktiskt taget alltid det...
Om du får chansen att prova sake med Åke Nordgren från Akebono ska du definitivt ta den. En av de riktiga höjdpunkterna under mässan.
Annars då? Tja, det var väl kanske inte det slugaste jag gjort att prova 25 sorters champagne innan jag skulle på trerättersmiddag med tillhörande viner... not my finest moment kan man väl säga. Nästa gång tror jag att jag ser till att dela upp de aktiviteterna på minst två olika dagar. Men i övrigt är intrycken från mässan väldigt positiva. Och alla utställare jag pratade med verkade väldigt nöjda med besöksantal, utformning av mässan mm. Kul!