
fredag 22 maj 2009
Gator och gränder

Både lunch och middag i Shinagawa igår, ett distrikt som främst har arbetsplatser. Och kötthandel. På de engelskspråkiga kartorna kallas det för Meatpacking District. Många skyskrapor, en syns i bakgrunden.
I restaurangkvarteren nära tunnelbanan går det gator som främst är gågator men med enstaka bilar på. Dessa gator avgränsar kvarteren från varandra. Inne i varje kvarter löper vindlande smala gränder med massor av små nudel- och sushihak och andra enkla matställen. På fotot ovan syns alltså minst tre, eventuellt fyra olika restauranger om man tittar noga. Det är som att kliva in i en film. Eller nej, det är alltså som att kliva in i en klyschig film där någon visualiserat sin fantasi om hur gränder i asien såg ut på 50-talet. Som gjort för Bond eller någon annan actionhjälte att jagas igenom. Fast det här är alltså påtagligt på riktigt. Där ser man.
torsdag 21 maj 2009
onsdag 20 maj 2009
Framme i Japan



måndag 18 maj 2009
lördag 16 maj 2009
Live
måndag 11 maj 2009
Vintips

lördag 9 maj 2009
Lästips om ketchup, senap och professionell smakbedömning
Fördömandet skedde inte utifrån en analys om hur ketchup egentligen påverkar smaken på maten eller möjligheten att kombinera med lämplig dryck utan var av närmast essentialistisk natur.
För den som är intresserad av att veta mer dels om ketchup, dels om senap men framförallt om hur smak egentligen fungerar och bedöms rekommenderas den här klassiska artikeln av Malcolm Gladwell.
fredag 8 maj 2009
Om glasens storlek
Jag måste säga att jag är lite kluven till idén. Dels tycker jag att de paternalistiska konnotationerna är lite obehagliga. Staten ska helt enkelt inte ha synpunkter på hur stora glas som serveras. Dels ställer jag mig frågande till huruvida det är effektivt ur folkhälsosynpunkt. Frågan är om det inte tvärt om kan driva upp konsumtionen. Många som idag nöjer sig med ett glas på 17-18 cl kan nog mycket väl komma att beställa två av de nya mindre glasen osv. 12,5 cl är helt enkelt ganska lite vin.
Det som möjligtvis talar för idén är iofs den brittiska seden att köpa in hela omgångar, dvs en dryck var till hela sällskapet. På så sätt är det möjligt att konsumtionen minskar bland vindrickarna eftersom mindre serveras per runda. Fast samtidigt riskerar det att driva upp konsumtionen hos de som dricker öl eller drinkar eftersom vindrickarna får slut i glaset snabbare och därmed vill ha in nästa runda snabbare...
Ett till litet test


Svaret är: väldigt, väldigt ljusstarkt. De här bilderna är tagna handhållna ut genom mitt fönster nattetid. Enda belysningen är några gatlyktor och ljuset som strilar ut ur folks fönster. Fotot på taxin kan man, i högupplöst format, zooma in tillräckligt för att kunna uttyda priserna på skylten vid baksätet...
tisdag 5 maj 2009
onsdag 29 april 2009
tisdag 21 april 2009
Wally

Mixas slätt, formas med blöta händer och paneras med ströbröd. Serveras med små gröna ärtor, rårörda lingon, potatismos och skirat eller brynt smör. Lätt va? Som sagt, förrädiskt enkelt på pappret...
Lite att tänka på:
- Alla ingredienser måste vara riktigt kalla. Annars går det åt helvete.
- Mixa inte i kannmixer/blender. Jag har provat, det funkar inte. Matberedare med knivar är grejen.
- Du måste smaka av den råa färsen. Annars är det nästan omöjligt att få sältan rätt. Stek en liten klutt om du är livrädd för rå köttfärs.
- Spola kallt vatten över händerna före varje gång du ska forma en biff. Annars klibbar smeten fast något hemskt.
- Smeten är så mjuk att den är svår att hantera. Enklaste sättet att panera är att strö ströbröd på en skärbräda eller plåt som du sedan lägger biffarna på. Strö ströbröd ovanpå biffarna när alla är formade.
- Var försiktig vid hantering, särskilt när du ska vända i stekpannan. Annars är det lätt att de havererar.
- Wallenbergarna ska vara tjocka, och det gör det svårt att steka dem färdiga. Bryn utsidan och skicka in i ugnen på 150 grader för att gå färdigt.
- Gör gärna mos, ärtor mm i god tid och låt stå varmt på sidan av spisen, för du kommer behöva fullständig uppmärksamhet på biffarna när de är i stekpannan eller på väg i eller ur.
- Lycka till! När allt blir rätt är det en gudaspis!
Vad dricker man då till? Ja du, det är inte lätt. Ärtorna ger sötma, lingonen är notoriskt svåra att få att fungera med vin på grund av syran och sötman.
Öl eller mjölk passar bäst. Vill du dricka rött så prova en zinfandel - ofta sägs den druvan vara den enda som klarar av lingonsylt.
söndag 19 april 2009
fredag 17 april 2009
Bra där!
Därmed blir det fantstiska utbud som finns där mycket mera tillgängligt. Det går inte alltid fort där i detaljhandelsmonopolet, men det går helt klart framåt. Väl värt att applådera.
tisdag 7 april 2009
Nämen!
Noterar för övrigt att EU är på väg att tillåta blandat rosévin där en skvätt rött tillsätts i vitt vin. Personligen är jag kluven. Brukar verkligen inte bli gott att göra så. Om det inte är roséchampagne man gör förstås. För det är ju så den görs alltså. Enda blandade rosén som varit tillåten i EU.
Fast Frankrike aviserar så klart att de kommer att förbjuda försäljningen av annan blandad rosé. Ingen är väl förvånad...
Chockerande inkompetens
Så jag tog och surfade in på svenska delen av Europaparlamentets hemsida för valet för att ta reda på hur man röstar. Specifikt hur och när man kan poströsta. Ganska central information att förse intresserade medborgare med skulle man kunna tycka. Iallafall om man faktiskt vill att de ska rösta
Tror ni jag hittade det?
Låt mig ge er en ledtråd - det finns information om förhandsröstning.
På svenska, till och med. Om hur man förhandsröstar i Finland. Som finsk medborgare.
torsdag 26 mars 2009
Kaos
Vad som pågår? Jag flyttar på lördag.
tisdag 24 mars 2009
Snabb förrätt
torsdag 19 mars 2009
Födelsedagspresenter

Min smak för vin pendlar en hel del över tiden. Eller alltså, vad jag är mest sugen på och uppskattar mest varierar över tiden, ska man kanske säga.
Som tur är sammanfaller ibland smaken med tillgången. Jag råkade nämligen ha en flaska La Rioja Alta jag fått i födelsedagspresent samtidigt som en vän råkade ha en kalventrecôte som lämpligt nog anlänt av samma skäl. Vi slog alltså våra påsar ihop och helstekte entrecôten, plockade ut den vid 54 grader, serverade med en mild och fin risotto, inlagd svamp och lite körsbärstomater. Och så vinet då.
Herregud vad gott det blev. Vinet är fantastiskt. Så moget. Så bra. Värt varenda spänn. Även om man hade betalat det själv. Vilket jag nu i och för sig inte gjorde...
onsdag 18 mars 2009
Sommaren
Lasagne
torsdag 12 mars 2009
Bra där!
fredag 27 februari 2009
En afton på F12

Först passade vi på att ta ett glas god champagne hemma innan vi begav oss...

med glasrabarber och sockerstekt brioche

med bockhornsklöver, oscietrecaviar och blomkålsmajonnäs

terrin och ragu med ingefära och korianderfrön

med svart tryffel och kanderade timjansfrön

med havsemulsion, algbröd och sojapärlor

med saltkokt isbergsallad och strävsarepta

med silverlöksvinäger, jordmandel och glaserade fikon

getmjölksfärskost med päron och pollen

med blodapelsin

med dinkelmüsli och nypon
Kontentan? En av de bästa måltider jag ätit. Helt klart Topp-5. Kanske Topp-3.
Vinpaketet var riktigt bra. Roséchampagne, vit spansk verdejo, torr ungersk tokajer, spanskt rött från Toro, tyskt halvtorrt vitt, italienskt sött.
Servicen var helgjuten, tempot bra. Inga anmärkningar alls med andra ord. Enda synpunkten som framfördes var att det hade varit trevligt med en kötträtt till. Samt att det fantastiska brödet eventuellt kunde ha fått serveras lite tidigare - nu kom det efter consommén.
Efter en kaffe och en grappa promenerade jag och vännerna hem lyckliga...
tisdag 24 februari 2009
Två-lagat fläsk

Det två-lagade fläsket med snabb kimchi som serverades förra lördagen var nog i mitt tycke kvällens bästa rätt. Rätten är inspirerad av Lisa men gjordes på frihand.
Drygt ett halvkilo fläskkarré i en gryta med en bottenskyla vitt vin, fond, hackad ingefära, spräckt vitlök, kummin, korianderfrö och lagerblad. In i ugnen 2-3 timmar på 130 grader. I kylen över natten.
Skär i kuber, stora ungefär som sockerbitar. Stek med sambal, ingefära, fisksås, soja tills allt är knaprigt. Typ.
Passar bra med en kraftig pinot gris från Alsace.
fredag 20 februari 2009
Snygg men obalanserad
torsdag 19 februari 2009
Foton från i lördags

samt endive med lammsteks- och kaprisröra

Tvålagat fläsk med kimchi

Lammracks med gnocchi i tomatsmör

Avokadoglass med rårörda hallon
Ej på bild: svampsoppa (serverades innan fläsket) och ostar (innan desserten)
måndag 16 februari 2009
söndag 15 februari 2009
Gin Tonic "Kub"

Glöm inte att titta på ansiktsuttrycken när gästerna smakar. Överraskningseffekten är obetalbar. Det som gör 'drinken' intressant är nämligen den kemiska reaktionen i munnen mellan bikarbonatet och citronsyran som gör att det börjar bubbla a la kolsyrad dryck.
GT "Kub"

5 cl gin
10 cl tonic
3 gelatinblad
1 kryddmått bikarbonat
1 kryddmått citronsyra
1 tsk strösocker
- Blötlägg gelatinblad, koka upp tonic
- Blanda ner gin och gelatinblad, häll upp i form täckt med plastfolie. 1-1,5 cm är idealisk höjd på vätskan. Ställ in i kyl ett par timmar så att det stelnar
- Skär i kuber, ca 2 cm breda
- Vid servering: blanda bikarbonat, citronsyra och socker i en liten skål, strö över precis innan du serverar
- Servera kuberna på torkade limeskivor (skär tunt, pudra med strösocker, in i ungnen på låg värme)
fredag 13 februari 2009
Avokadoglass (recept)
Avokadoglass på försök
2 riktigt mogna avokado
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 äggula
- skär avokado i bitar, mixa slätt med kondenserad mjölk och äggula
- kör i glassmaskin
Avokadoglass (preview)
lördag 31 januari 2009
Dålig smak
Drick Smirnoff istället. Om du nu vill dricka vodka alltså. I ärlighetens namn passar faktiskt gin eller ljus rom nästan alltid bättre som spritbas...
torsdag 29 januari 2009
Däckad
Kul.
Fick iallafall antibiotika idag, så jag hoppas på att vara på benen någon gång i helgen...
fredag 23 januari 2009
Vintips
lördag 17 januari 2009
tisdag 6 januari 2009
torsdag 25 december 2008
...they think you´re talking about Dylan Thomas, Whoever he was...
Mr Dylan does not like people who smile.Hepp!
måndag 8 december 2008
Matminne
