fredag 10 december 2010

Inspiration


Pegu Club i New York fick jag mig en Earl Grey MarTEAni på earl grey-infuserad gin, citron, sockerlag och äggvita.

Det var ta mig tusan något av det godaste jag druckit på länge. Här ska alltså infuseras!

Jag gjorde ett snabbt försök att brygga 2-3 cl starkt te och använda i drinken, men det funkade inte alls lika bra. Tog fram strävheten för mycket, medan bergamotten inte slog igenom riktigt tillräckligt.


Av någon okänd anledning ville inte äggvitan skumma ordentligt trots att jag skakade som en galning. Mycket märkligt. Någon som kan sprida ljus över avsaknaden av skum? Var vitan för gammal? För färsk? Var det teets fel? Eller silen på cocktailshakern?

3 kommentarer:

Jessika sa...

Knäcka, dela vita/gula och låta vitan vila i kyl en dag eller så?
Så är vissa marängrecept.

Björn sa...

Intressant. Undrar vad som händer med vitan?

Jessika sa...

Lite av vätskan avdunstar nog och det gör att proteinerna i vitan blir stabilare. Äggvita består av två proteiner som binds ihop hårdare vid skakning/vispning (fysisk kraft). Äggens ålder påverkar också hur pass bra skum som kan bildas (enl. McGee).