lördag 18 augusti 2007

Allmän barkunskap - cocktail

Tänkte det kunde vara dags att köra en serie inlägg om lite allmän bar-, drink- och cocktailkunskap. Hojta gärna till i kommentarsfältet om det är något du undrar över eller vill att jag ska ta fördjupa mig mer i eller så.

Låt oss börja med vad en cocktail är. Ordets ursprung är höjt i dunkel med många olika fantasifulla teorier. Sanningen är dock att ingen faktiskt vet, men klart är iallafall att ordet använts i tryck redan tidigt 1800-tal (1806 sägs det för att vara exakt), vilket gör att de vanligaste teorierna om ursprunget är felaktiga eftersom de tar upp händelser som inträffat långt senare.

När ordet kom till spelar egentligen mindre roll, viktigare är trots allt när cocktailen i dess nuvarande form började drickas. Där är historien betydligt entydigare - det är under den amerikanska förbudstiden 1920-33 som cocktailens guldålder startar. Förbudet mot alkohol gjorde att folk flockades på de lönnkrogar som sålde hembränt och smuggelsprit. Den i många fall mycket dåliga kvaliteten på spriten som såldes (eftersom den var hembränd) gjorde att den smakade hemskt. Följaktligen började lönnkrogarna blanda i juicer och andra smaksättare för att få spriten drickbar. Voilá, cocktailen som vi känner den var född. Samt gjorde stor succé.

Så vad ska då en cocktail innehålla? Tja, det finns ingen allomfattande definition, men den bör vara spritstark (till skillnad från en longdrink/grogg). En bra tumregel är att en cocktail bör bestå av någonting starkt, någonting sött, någonting surt och någonting svagt.

Det starka är spritbasen. Gin, vodka, rom, tequila, whisk(e)y och cognac är de vanligaste, men även calvados, absinth mm förekommer

Det söta kan komma från exempelvis likör, juice, socker, honung eller från sockerlag. I barer är det vanligt att man använder smaksatt sockerlag (syrups) där Monin är det överlägset största märket. De produkterna är dock svåra att få tag på som privatperson.

Det sura är oftast pressad lime eller citron. Vissa barer använder sig av en färdig produkt som kallas sour mix för att spara tid. Sorgligt nog, för smaken på sour mix är inte närheten av färskpressad citrus.

Det svaga kan vara vin, champagne, juice, mineralvatten/soda eller helt enkelt bara det vatten som smälts av från isen när man skakar eller rör sin cocktail. I söta after-dinnerdrinkar används även grädde och andra mejeriprodukter.

Som ni ser finns det en betydande överlappning mellan de olika kategorierna, särskilt som en och samma ingrediens kan tillföra flera delar - juice ger ofta både sötma, viss syra och det svaga.

Praktiskt taget alla de ingredienser som normalt används i drinkar ryms i kategorierna ovan. Utom en. Men den är så viktig att den kräver en helt egen text längre fram. Den ingrediensen är bittern.

8 kommentarer:

Jessica sa...

Jag dricker ju väldigt lite och därmed motsvarar mina kunskaper nivån på hur mycket jag dricker, men för att summera och förenkla så blir allt som inte innehåller de fyra elementen en cocktail och allt annat drinkar?

Gillar allt som blandas med champagne eller annat bubbly men har alltid varit osedvanligt okomplicerad i vad jag vill ha och inte.
Sake blandat med morotsjuice (nytänkande som gått överstyr) är inget för mig).

Jessica sa...

Rom är inte heller dumt.

Björn sa...

Jessika, en cocktail är alltid en drink, men en drink är inte alltid en cocktail. Drink är ju mest ett generellt begrepp som används om allt alkoholhaltigt med två eller fler ingredienser.

SAOB definierar drink som alkoholhaltig dryck be­stående af olika, på särskildt sätt för tillfället blandade ingredienser. Belagt sedan 1906 på svenska...

Det finns som sagt inga entydiga definitioner, men en longdrink (grogg) är i allmänhet större än en cocktail i volym och generellt sett mera utspädd, medan en cocktail är spritbaserad, (oftast) relativt spritstark och (oftast) serveras i ett mindre glas.

Jessica sa...

Jag gillar inte groggar, jag dricker alltså drinkar men inte alltid cocktails. Det gjorde det ju inte direkt klarare men det är ju inte ditt fel. Kan du ge några namn på drinkar som är cocktails?
Jag gillar mint julep t ex.

ctail sa...

Det finns ju en betydelseglidning, som jag inte på något sätt vill försvara, mot att allt fler alkoholhaltiga drinkar kallas cocktails och allt fler cocktails kallas martinis. Det är väl t.ex. ganska normalt att cocktailglas kallas martiniglas i butikerna.

Vad som är cocktailens guldålder kan man ju diskutera, men man började dricka cocktails som vi känner dem långt före förbudstiden. Det är exempelvis belagt att Manhattan existerade tidigt på 1870-talet.

Björn sa...

ctail: håller med helt om att det är ett oskick att kalla allt möjligt för martini.

Visst är det så att flera recept finns dokumenterade sen innan, men såvitt jag har kunnat se så verkar det som att det är i samband med förbudstiden som cocktailen blir ett allmänt känt och omhuldat fenomen. Och det är det jag avser - att cocktailen går från en marginell företeelse till normen för hur man dricker sin sprit...

Andreas sa...

Det sägs att det gick rykten på 1500-talet i Sverige, bland annat i Kalmar, att middagarna på slottet var så storslagna och omfattade så många rätter att gästerna retade sig i halsen för att kasta upp mellan dem, för att på så sätt få plats med kommande rätter, och att man för att åstadkomma denna retning använde stjärtfjädrar från tuppar.

Denna sed är inte belagd och förekom sannolikt inte under den svenska renässansen. Däremot är den belagd från 1700-talet.

På denna tid kan man alltså anse att "cock-tail" var en historiskt sett pervers form av digestif.

Enligt en, av många, legender, var det när man istället började använda sprit för att underlätta matsmältningen som den fick överta namnet, och blev en "cocktail".

Anonym sa...

Ingen cocktail så gott som..utan Bitters! skriv gärna om bitters och gärna lite om att göra egna varianter.