torsdag 26 mars 2009

Kaos

Hemmet ser ut som någon vänt upp och ner på det och skakat. Själv är jag påtagligt förvirrad och stressad. Går runt och försöker omväxlande ta tag i att vika kläder, sortera vilka tidningar som ska slängas och vilka som ska sparas. Diskar halvhjärtat. Undrar vart allt damm kom ifrån. Funderar på att börja äta på papptallrikar.

Vad som pågår? Jag flyttar på lördag.

tisdag 24 mars 2009

Snabb förrätt


Medan kalventrecôten gick i ugnen improvoserade vi en snabb och enkel förrätt - smöstekta skivor bröd, en klick creme fraiche blandad med dijonsenap, toppat med inlagd svamp.

Inte alls illa.

torsdag 19 mars 2009

Födelsedagspresenter


Min smak för vin pendlar en hel del över tiden. Eller alltså, vad jag är mest sugen på och uppskattar mest varierar över tiden, ska man kanske säga.

Som tur är sammanfaller ibland smaken med tillgången. Jag råkade nämligen ha en flaska La Rioja Alta jag fått i födelsedagspresent samtidigt som en vän råkade ha en kalventrecôte som lämpligt nog anlänt av samma skäl. Vi slog alltså våra påsar ihop och helstekte entrecôten, plockade ut den vid 54 grader, serverade med en mild och fin risotto, inlagd svamp och lite körsbärstomater. Och så vinet då.

Herregud vad gott det blev. Vinet är fantastiskt. Så moget. Så bra. Värt varenda spänn. Även om man hade betalat det själv. Vilket jag nu i och för sig inte gjorde...

onsdag 18 mars 2009

Sommaren

Vi har förresten bokat en lägenhet i norra toskana en vecka i juli. Ska bli fantastiskt kul. Någon som har några tips på saker vi inte får missa?

Lasagne


Det är väl ingen av er som behöver få ett recept på lasagne? Lasagneplattor, bechamelsås, köttfärssås, ost. In i ugnen bara. Inte svårare än så.

torsdag 12 mars 2009

Bra där!

Ökade transportkostnader och minskade vinstmarginaler tillsammans med ett ökat miljömedvetande gör att många vinmakare ser över möjligheten att minska vikten på glasflaskorna. Det var på tiden. Många flaskor är löjligt tunga idag. Det går faktiskt inte att motivera att sisådär 750 gram vin ska inneslutas i över ett kilo med glas.

fredag 27 februari 2009

En afton på F12

Vi hade den stora turen att få tag på ett bord på F12 en av de sista kvällarna under den matrea som rått där i februari. Någon var dum nog att avboka sitt bord i vinkällaren, så vi slog raskt till. Och det, mina vänner, det är vi glada att vi gjorde...

Först passade vi på att ta ett glas god champagne hemma innan vi begav oss...


BASKISK ANKLEVER, 10ST KRYDDOR
med glasrabarber och sockerstekt brioche


POCHERAT GUDINGEÄGG
med bockhornsklöver, oscietrecaviar och blomkålsmajonnäs


BLÄCKFISK X 2
terrin och ragu med ingefära och korianderfrön


OXSVANSRAVIOLI & CONSOMMÉ
med svart tryffel och kanderade timjansfrön


MARINERADE NORSKA PILGRIMSMUSSLOR
med havsemulsion, algbröd och sojapärlor


RÖDING FRÅN JÄMTLAND
med saltkokt isbergsallad och strävsarepta


HELSTEKT RINGDUVA & VERBENA
med silverlöksvinäger, jordmandel och glaserade fikon


VEIGADARTE & HONUNGSVATTEN
getmjölksfärskost med päron och pollen


CHOKLAD & ROSTAT KAFFE
med blodapelsin


FÅRMJÖLKSYOGHURT
med dinkelmüsli och nypon


Kontentan? En av de bästa måltider jag ätit. Helt klart Topp-5. Kanske Topp-3.

Vinpaketet var riktigt bra. Roséchampagne, vit spansk verdejo, torr ungersk tokajer, spanskt rött från Toro, tyskt halvtorrt vitt, italienskt sött.

Servicen var helgjuten, tempot bra. Inga anmärkningar alls med andra ord. Enda synpunkten som framfördes var att det hade varit trevligt med en kötträtt till. Samt att det fantastiska brödet eventuellt kunde ha fått serveras lite tidigare - nu kom det efter consommén.

Efter en kaffe och en grappa promenerade jag och vännerna hem lyckliga...

tisdag 24 februari 2009

Två-lagat fläsk


Det två-lagade fläsket med snabb kimchi som serverades förra lördagen var nog i mitt tycke kvällens bästa rätt. Rätten är inspirerad av Lisa men gjordes på frihand.

Drygt ett halvkilo fläskkarré i en gryta med en bottenskyla vitt vin, fond, hackad ingefära, spräckt vitlök, kummin, korianderfrö och lagerblad. In i ugnen 2-3 timmar på 130 grader. I kylen över natten.

Skär i kuber, stora ungefär som sockerbitar. Stek med sambal, ingefära, fisksås, soja tills allt är knaprigt. Typ.

Passar bra med en kraftig pinot gris från Alsace.

fredag 20 februari 2009

Snygg men obalanserad


Rubriken säger tyvärr allt den här gången. Någonting gick fel i smakerna och spriten slog igenom på ett tråkigt sätt. Synd, för idén kändes bra - färsk ananas, rosmarin och gin.

Eftersom drinken inte blev bra får ni inget recept...

torsdag 19 februari 2009

Foton från i lördags

Gin Tonic-kuben har ni ju redan sett, men här kommer lite mer bilder från middagen på alla hjärtans dag...


Amuse: rotfruktspuré med chilimarinerade räkor,
samt endive med lammsteks- och kaprisröra



Tvålagat fläsk med kimchi



Lammracks med gnocchi i tomatsmör



Avokadoglass med rårörda hallon



Ej på bild: svampsoppa (serverades innan fläsket) och ostar (innan desserten)

måndag 16 februari 2009

Chateau Latour till salu?

Hörni, vad säger ni? Ska vi inte gå samman och lägga ett bud?

Studie i katt



Så kan man se ut. Om man är katt.

söndag 15 februari 2009

Gin Tonic "Kub"

Ett annorlunda sätt att hälsa gäster välkomna. Kan beskrivas med orden: molekylärt inspirerad drink med kemisk reaktion i munnen.

Glöm inte att titta på ansiktsuttrycken när gästerna smakar. Överraskningseffekten är obetalbar. Det som gör 'drinken' intressant är nämligen den kemiska reaktionen i munnen mellan bikarbonatet och citronsyran som gör att det börjar bubbla a la kolsyrad dryck.

GT "Kub"

5 cl gin
10 cl tonic
3 gelatinblad
1 kryddmått bikarbonat
1 kryddmått citronsyra
1 tsk strösocker


  • Blötlägg gelatinblad, koka upp tonic
  • Blanda ner gin och gelatinblad, häll upp i form täckt med plastfolie. 1-1,5 cm är idealisk höjd på vätskan. Ställ in i kyl ett par timmar så att det stelnar
  • Skär i kuber, ca 2 cm breda
  • Vid servering: blanda bikarbonat, citronsyra och socker i en liten skål, strö över precis innan du serverar
  • Servera kuberna på torkade limeskivor (skär tunt, pudra med strösocker, in i ungnen på låg värme)

fredag 13 februari 2009

Avokadoglass (recept)

Det finns tillfällen då jag önskar att jag hade resurser att provlaga tio olika varianter av ett recept för att se vilket som blir bäst. Det här är ett sånt. Men smaken är god, intensivt söt och med en mycket kraftig avokadosmak. Helt klart intressant. Kräver dock väl uttänkta tillbehör och drycker för att fungera. Fortsättning följer...


Avokadoglass på försök

2 riktigt mogna avokado
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 äggula

  • skär avokado i bitar, mixa slätt med kondenserad mjölk och äggula
  • kör i glassmaskin

Avokadoglass (preview)


Är det dumdristigt att blogga en glass man inte smakat på än? Jaja, hursomhelst, avokadoglassen har en häftig, näst intill giftig färg. Återstår att se om den blir god...


lördag 31 januari 2009

Dålig smak

Noterar via Expressen att Systembolagets statistik för 2008 har släppts. Spritlistan toppas av Explorer som vi enhälligt dömde ut som riktigt nasty i det stora vodkatestet.

Drick Smirnoff istället. Om du nu vill dricka vodka alltså. I ärlighetens namn passar faktiskt gin eller ljus rom nästan alltid bättre som spritbas...

torsdag 29 januari 2009

Däckad

Ligger utslagen i halsfluss. Trots att jag har på mig underställ, byxor, skjorta, tröja och ovanpå allt en tjock frottémorgonrock så skakar jag i frossbrytningar. Även när jag ligger under täcket.

Kul.

Fick iallafall antibiotika idag, så jag hoppas på att vara på benen någon gång i helgen...

fredag 23 januari 2009

Vintips

Club Privado (2003). Tokigt bra för det priset. Blir alltid lycklig när Systembolaget för en gångs skull säljer ett moget vin.

lördag 17 januari 2009

Dekadens


Trevlig och dekadent lyxfrukost med E idag. Alldeles för sällan det blir champagne till frukost!

tisdag 6 januari 2009

Mer nyår


Det visade sig vara djävulusiskt svårt att sabrera med en skida. Men till slut gick det.