fredag 18 november 2011

San Marino





Tidigare i höstas var jag och E i Italien. Vi passade på att besöka San Marino, och fick med oss en flaska vin hem.

Just nu står en pizza i ugnen, och vi bestämde oss för att prova det san marinesiska vinet.

Hyfsat hög syra, medel tanniner. Typisk sangiovese, väl värd de kanske sextio-sjuttio kronor det kostade.

Blir nog bra till pizzan.

- Från iPhone

måndag 24 oktober 2011

Lästips: vin och musik

Det har kommit en kul undersökning om hur den upplevda smaken av ett vin påverkas av vilken musik som spelas samtidigt. Läs mer här.

måndag 17 oktober 2011

Sydafrikanska vindagar

Häromdagen ordnade Sydafrikanska Vinklubben vindagar där man hade chansen att prova delar av sortimentet. Vi passade på att göra en snabb genomgång.

Tillräckligt mycket fanns med för att vi inte skulle orka prova allt, men av det vi provade gillade vi vinerna nedan bäst. För enkelhetens skull lägger jag helt enkelt upp bilderna bara.

För den som funderar över att använda detta som underlag för inköp kan det vara värt att veta att vi som provade uppskattar vita, aromatiska viner. Balans är viktigt, vi vill inte ha smöriga fatbomber. De röda vill vi ha balanserade, komplexa, och framförallt inte för fruktsöta. Strävhet uppskattas.

Om du vill veta mer om hur det är att beställa från klubben föreslår jag att du läser detta inlägg - se till att läsa kommentarerna hela vägen till slutet, för det har skett en hel del sen jag skrev inlägget första gången.



















torsdag 22 september 2011

För övrigt


Sånt här kan jag bli irriterad på. Det är faktiskt helt orimligt att en tom vinflaska ska väga över ett kilo. Skärpning!

lördag 10 september 2011

Bacon 0.1


Första testet med baconspriten. Tankarna gick till körsbär, eftersom jag har ett annat experiment på gång, nämligen lite bigarråer som fått dra i sprit ett par veckor. Sagt och gjort, jag silade av spriten och baserade cocktailen på bourbon.


Eftersom det var ett experiment fick det bli en liten drink.

2 cl baconbourbon
1 cl bigarråvodka
1 cl lime
0,5 cl maraschino
0,5 cl lönnsirap
1 dash angostura bitter

  • Skaka med mycket is

  • Sila upp i cocktailglas

Jaha... det där var i och för sig inte äckligt, men det smakar ju inte någon bacon... undrar om jag smaksatte bourbonen för lite?

Nästa försök får bli på vodkan, den luktade iallafall ordentligt av bacon!

lördag 3 september 2011

Bacon & Sprit


Det blev aldrig av att jag fick ihop några riktigt bra recept när jag gjorde baconvodka för några år sedan, men nu när Gitto skrev så lockande om baconmarmelad blev jag inspirerad. Vi kör en omgång till!

Följaktligen har jag nu satt en omgång baconvodka och en omgång baconbourbon. Tar ett par dagar innan de blir färdiga, sen är det bara att hitta ett datum att börja testa recept!

onsdag 17 augusti 2011

Minnen av calvados


När man sitter och går igenom gamla bilder kan man hitta rätt kul grejer. Som att bli påmind om när vi stod på en mässa och provade calva hos den sanslöst charmige Christian Drouin, som berättar hela storyn om hur det kom sig att han tog över faderns calvaproduktion, tvärs emot sina planer.


Och hur han sen hittar ett gäng gamla fat längst in i källaren. Sen säger Christian plötsligt till oss:

-You should try this!
Och plockar upp en pytteliten flaska han har under disken. Etiketten ser ut att komma från en vanlig skrivare, korken är en enkel vit plastkork.

Årgången på innehållet? 1959.

tisdag 16 augusti 2011

Vingårdsbesök på Torres

För ett rätt bra tag sedan var jag och E i Barcelona. Efter att ha pratat med Torres svenska importör på en mässa hjälpte de oss vänligt nog att boka in ett besök på Torres vingård som ligger ca en timmes pendeltågresa utanför stan.

Föga anade vi, eller den svenska säljaren tror jag, vad som väntade mig och E. Vi var lovade en visning och en kortare provning. Ca 1,5 timme väntades det ta.

Visningen var den mest ingående jag har varit med om någonsin. Vi fick se utrustning, tankar och allt övrigt bakom kulisserna, och diskussionen med vår distingerade guide täckte varje detalj i processerna.

Alltifrån vilka viner som får en malolaktisk jäsning till vilka viner som kylförvaras i stora tankar för att tillbringa så kort tid som möjligt i flaska då de är tänkta för omedelbar konsumtion med massor av känsliga aromer. Vi fick se både mottagningsanläggningen för druvorna, omdragningssystemet för faten, hög- och låglager av faten och mycket mer...

Jag fick chansen att diskutera de experiment med olika uppbindningstekniker de gör för att lära sig hantera global uppvärmning och mycket mer. Det som överraskade mig var just deras ständiga experimentarande och tillämpade forskning för att förbättra vinerna.

Anläggningen är stor, och det är oerhört intressant att få se den.

Vi avslutade med en minst sagt omfattande provning. Det roligaste är när de kommentarer man ger på vissa viner gör att vår värd spontant går och hämtar andra viner han tycker att vi borde prova också.

Sedan skickade han in ett blint (vitt) vin han bad om vår åsikt om. Vinet var druvigt, muscataromatiskt, väldigt lätt, och med ganska kort smak. Inte alls oävet faktiskt.

Min gissning var att det var ett experimentvin med låg alkohol, runt 7-8%, något som många vinmakare försökt få fram bra viner av.

Tanken var åt rätt håll, men räckte inte hela vägen fram. Alkoholfritt! Vinet vi fått var Natureo (som då inte släppts på SB än). Överraskande bra för att vara alkoholfritt, och numera rekommenderar jag Natureo till alla som vill ha ett alkoholfritt vin till maten (som min mor t.ex.)

Vidare då i provningen?

E:s favorit blev helt klart Salmos, Torres prioratvin.

Själv är jag väldigt förtjust i Celeste från Ribera del Duero.

Mas la Plana är självklart ett väldigt bra vin, därtill med kul historia, men det är inte min personliga favorit som ungt. Vore dock kul att prova en riktigt lagrad flaska.

Annars blev den stora positiva överraskningen ett billigt vitt vin - Viña Esmeralda - just vinet som kylförvaras i tank. Ett vin som luktar som en klase mogna muscatdruvor. Jag har aldrig varit med om ett så druvdoftande vin förut.

Går att få tag på för ca 6,5 euro i Spanien eller på Viking Line. Det här är inget stort vin, men så gott att det börjar vattnas i munnen på mig bara jag skriver om det. Lättdrucket men balanserat, och fantastiskt aromatiskt. Köper med mig några flaskor varje gång jag kommer över vinet i Spanien eller på väg till eller från Finland. Synd att vinet inte håller för någon längre lagring bara...

Hur lång tid tog då allt detta? Drygt 3 timmar. Väl investerade.

Som ni kanske förstår är det inte helt lätt att beskriva ett sånt här besök. Den generositet och gästfrihet vi möttes av gör det svårt att vara objektiv. Men besöket var så lärorikt och kul att det bara är att ge med sig...

Pinotageprovning

Inspirerad av förra inlägget har jag lagt ut lite gamla provningsanteckningar från en pinotageprovning på Vinprojektet.

Lästips om pinotage och kaffe

Jag tycker den moderna pinotagestilen som domineras av kaffe- och chokladaromer kan vara rätt trevlig, åtminstone de gånger man vill ha ett publikfriande, fylligt och lättsamt vin. Alls inte elegant, men ganska trivsamt när man är på rätt humör.

Vintypen är dock kontroversiell, se t.ex. diskussionen här.

Då och då kommer det dessutom påståenden om att vinerna skulle vara artificiella, dvs att vinmakaren tillsatt aromer eller annat än druvor (såsom kaffeextrakt eller att macerera kaffebönor i vinet).

En intressant diskussion om sanningshalten i sådana påstående har nu brutit ut i Sydafrika. Läs mer här eller här.

Själv förutspådde jag lanseringen av Diemersfontein Coffee Pinotage här. Diemersfontein är det första (och i mitt tycke bästa) kaffevinet, även om Cafe Culture är det första som lanserades på Systembolaget.

Intressant att notera är för övrigt att nästan alla kaffeviner tagits fram av samma person, Bertus Fourie, som konsultat åt de olika producenter som gör vin i den här stilen. Så är det också därför han har smeknamnet Starbucks Fourie.

tisdag 31 maj 2011

Mer drinkar













Studenterna får två spritsorter de ska kreera en drink utifrån på max fem minuter till servering. Likörer, bitters och vermouth får användas fritt.

Går faktiskt överraskande bra hittills - för det är inga lätta kombinationer de har fått. Vad sägs t.ex. om lagrad tequila och martini bianco? Eller gin och akvavit?

- postad från iPad

Dagens sysselsättning




Idag spenderar jag dagen med att bedöma drinkar på bartenderexamination... börjar bra!

- postad från iPad

måndag 9 maj 2011

Ribs




700 gram spare ribs var, hemgjord marinad på tomatpuré, chipotle, ingefära och vitlök. Inga tillbehör.

Praktiskt taget vegetariskt...

40 minuter på 200 grader var lite lite. Nästa gång får de gå längre.

- postad från iPad

tisdag 26 april 2011

onsdag 20 april 2011

Katt




Every day is Caturday.

- postad från iPad

Rosépremiär





Solen skiner - dags för rosé alltså! Sparris, räkor och pocherade ägg passar bra i en matig sallad till.

Men Peñascal känns vid första intrycket inte lika bra som tidigare år. Hmm...


- postad från iPad

onsdag 2 mars 2011

Förutsägelse om kaffevin


Jag ska våga mig på en förutsägelse om framtiden. Jag tror att Systembolaget den 1:a april kommer att lansera Diemersfontein Pinotage, det vin som startade trenden med s.k. kaffeviner. Bolaget säljer som bekant redan Cafe Culture och Barista och har tidigare haft Diemersfontein som tillfällig nyhet.

Men nu tror jag alltså att vinet kommer att finnas tillgängligt i minst ett år framöver. Jag tror vidare att det kommer att säljas för 89 kr. Som en liten brasklapp kanske det kan bli 119 kr, men jag tror mer på 89.

Allt detta förutspår jag utan att ha tillgång till insiderinformation eller annan info än den som finns fritt tillgängligt på nätet.

Ska bli spännande att se om jag har rätt. Vad tror ni?

tisdag 22 februari 2011

Föredömligt av Systembolaget

Noterar att Systembolaget har en ny webbsida. Bland de saker jag verkligen uppskattar är att de har lagt ut foton på vinerna och att de listar importör, något som tidigare saknades.

På vissa viner, särskilt tillfälliga nyheter verkar det som, lägger de dessutom ut föredömligt mycket information om smak, doft, odlingsområde, skördemetod, lagring osv. För ett bra exempel se här, och klicka på "Visa mer information om drycken".

Sökfunktionen är också förändrad, förhoppningsvis förbättrad, men återstår att se vad jag tycker om den när jag använt den mer.

Men över lag verkar det väldigt lovande!

torsdag 17 februari 2011

Lästips

Missa inte debatten hos Öhman om innehållsförteckning, tillsatser mm!

Min personliga inställning är att även om jag inte direkt har något emot en innehållsförteckning så tycker jag inte heller att det egentligen skulle tillföra särskilt mycket. Kunskapen som behövs för att tolka en sådan är nämligen mer än normalkonsumenten besitter.

För ärligt talat, hur många vet vad polyvinylimidazol och polyvinylpyrrolidon gör? Eller vad kalciumalginat gör i mousserande viner? Hur många skulle kunna tolka de ingredienserna på en etikett? Är det bra eller dåligt om de ingår?

Ska man undvika ett vin där man tillsatt lysozym? Gör det någon skillnad om det är svaveldioxid, kaliumbisulfit eller kaliumpyrosulfit som tillsatts?

måndag 24 januari 2011

Plastfolie och korkdefekt


Jag har genom åren stött påståendet att vanlig plastfolie (Gladpack) skulle kunna ta bort TCA (ämnet som ger upphov till korkdefekt) ur skadat vin. Har dock inte kommit mig för att prova tidigare.

I helgen var dock en flaska vi öppnade riktigt defekt. Doftade källare och murket trä. Ingen frukt alls. Som tur var hade jag en flaska till av samma vin, så den fick gå åt istället.

Idag slog det mig att det här ju var ett utmärkt tillfälle att testa plastfolien. Sagt och gjort, jag drog loss en dryg halvmeter folie och knölade ihop i en tillbringare. Hällde över ett par deciliter vin och lät det hela stå i ca 10 minuter.

Hällde sedan upp det defekta vinet i ett glas och det behandlade vinet i ett annat och doftade på dem. Ropade därefter på E som fick testa utan att veta vilket glas som var vilket. Hon kände också direkt skillnad. Det behandlade vinet var fullt drickbart.

Hur effektivt är det då? Tja, jag skulle säga att plastfilmen är bra på att ta bort TCA, och vinet blir passabelt. Källardoften försvinner och frukten kommer till viss del fram. Men det blir inte lika bra som ett helt igenom korrekt vin. Antagligen tar plasten bort en del aromämnen också, eller så lämnar den små mängder TCA som dämpar smak och doft lite grann.

Så om du har en flaska till - öppna den och returnera den skadade. För du vet väl att du får pengarna tillbaka från Systembolaget (och även av bra nätbutiker)?

Men om du inte har något annat vin, eller om det är en gammal flaska du inte kan byta, så testa tricket med hopknycklad plastfolie i en karaff eller tillbringare. För det gör faktiskt vinet drickbart.

tisdag 11 januari 2011

Utfall Sydafrikanska vinklubben


Hur gick det då med leveransen från Sydafrikanska Vinklubben som skulle komma? Jo, den kom på utsatt tid och innehöll precis de flaskor jag beställt. Inte illa, det är så vi vill ha det.

Därmed kommer jag fortsätta beställa, och jag har även blivit lite mindre orolig för de redan beställda (och betalda) vinerna som ska komma framöver.

Veteöl & Choucroute


En dag i december hade E handlat bra lammkorv och färdig choucroute. Dessutom kom hon hem med två veteöl att prova bredvid varandra. Hon kan hon!

Vilken var bäst då? Utan tvekan Franziskaner. Erdinger hade inte en chans. Franziskaner har mycket mer kryddnejlika, skumbanan och allt det där man vill ha i en veteöl med jästfällning.

måndag 10 januari 2011

Bara i Ghana...

Man kan inte annat än älska de kombinationer man hittar i Ghana - jag är inte bara optiker, jag gillar djur också, så jag öppnar en butik som kombinerar båda mina intressen!

På gatan utanför stod en... ja, måttligt smakfull "buffelfåtölj"...

Och vid en närmare titt såg jag vilken slogan hundmaten i nedre hörnet på första bilden hade...

Utsikt


Så här såg utsikten från vår bungalow ut efter besöket på slavfortet. När man traskar genom kylan och snön kan jag erkänna att jag längtar tillbaka...

Kombo


Ghanansk partypåse: ful-gin, sojamjölk och en pava mousserande vin. 75 spänn för allt. Som hittat. Precis vad man behöver för en helkväll...