måndag 24 januari 2011

Plastfolie och korkdefekt


Jag har genom åren stött påståendet att vanlig plastfolie (Gladpack) skulle kunna ta bort TCA (ämnet som ger upphov till korkdefekt) ur skadat vin. Har dock inte kommit mig för att prova tidigare.

I helgen var dock en flaska vi öppnade riktigt defekt. Doftade källare och murket trä. Ingen frukt alls. Som tur var hade jag en flaska till av samma vin, så den fick gå åt istället.

Idag slog det mig att det här ju var ett utmärkt tillfälle att testa plastfolien. Sagt och gjort, jag drog loss en dryg halvmeter folie och knölade ihop i en tillbringare. Hällde över ett par deciliter vin och lät det hela stå i ca 10 minuter.

Hällde sedan upp det defekta vinet i ett glas och det behandlade vinet i ett annat och doftade på dem. Ropade därefter på E som fick testa utan att veta vilket glas som var vilket. Hon kände också direkt skillnad. Det behandlade vinet var fullt drickbart.

Hur effektivt är det då? Tja, jag skulle säga att plastfilmen är bra på att ta bort TCA, och vinet blir passabelt. Källardoften försvinner och frukten kommer till viss del fram. Men det blir inte lika bra som ett helt igenom korrekt vin. Antagligen tar plasten bort en del aromämnen också, eller så lämnar den små mängder TCA som dämpar smak och doft lite grann.

Så om du har en flaska till - öppna den och returnera den skadade. För du vet väl att du får pengarna tillbaka från Systembolaget (och även av bra nätbutiker)?

Men om du inte har något annat vin, eller om det är en gammal flaska du inte kan byta, så testa tricket med hopknycklad plastfolie i en karaff eller tillbringare. För det gör faktiskt vinet drickbart.

2 kommentarer:

Therese sa...

Vad fantastiskt häftigt!

gitto sa...

Ja, det fungerade faktiskt!