söndag 17 oktober 2010

Kalljäst manitobalimpa


E kom hem med en påse manitoba cream, så vi bestämde oss för att prova att göra kalljäst frukostbröd på det. Inte alls illa.

Kalljäst limpa på manitobamjöl

4 dl kallt vatten
1/2 paket jäst (knappt)
2 tsk salt (knappt)
10 dl manitoba cream
ev. frön, pumpakärnor eller dyl.
  • Börja med vatten, jäst och salt i degskålen på matberedare tills det är hyfsat blandat.
  • Häll i mjöl och kör ett par minuter. Degen kommer vara blöt och kladdig. Det ska den vara.
  • Stjälp upp i bunke och låt jäsa i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 250 grader, stjälp över den lösa, kladdiga degen i en smörad brödform.
  • Pensla med vatten och strö över pumpafrön eller vad du nu vill ha på toppen.
  • Jäs i rumstemperatur ca 30 min - 1 timme medan ugnen blir varm.
  • Baka tills innertemperaturen är ca 93 grader, det tar en dryg halvtimme ungefär.
  • Om brödet får färg innan innertemperaturen kommit upp är det inte fel att sänka ugnsvärmen till 200 grader efter 20 minuter.

3 kommentarer:

Daisy sa...

Mmmm, det här måste jag nog prova!

Andreas sa...

Det är väldigt likt ett Jan Hedh-recept jag läst...

Björn sa...

Andreas: åhå? Jag brukar undvika hans recept eftersom de sällan är anpassade för hemmabruk.