fredag 22 maj 2009

Prisvärt!


Jag är ju tveksam till melonens prisvärdhet, oavsett vad E och Jessika skriver i kommentarerna. Det här däremot, det tror jag faktiskt är prisvärt, trots priset på 260 kr för 100 gram... mmm, wagyu, mmm....

Veckans fågel


Fortfarande korp

Gator och gränder


Både lunch och middag i Shinagawa igår, ett distrikt som främst har arbetsplatser. Och kötthandel. På de engelskspråkiga kartorna kallas det för Meatpacking District. Många skyskrapor, en syns i bakgrunden.



I restaurangkvarteren nära tunnelbanan går det gator som främst är gågator men med enstaka bilar på. Dessa gator avgränsar kvarteren från varandra. Inne i varje kvarter löper vindlande smala gränder med massor av små nudel- och sushihak och andra enkla matställen. På fotot ovan syns alltså minst tre, eventuellt fyra olika restauranger om man tittar noga. Det är som att kliva in i en film. Eller nej, det är alltså som att kliva in i en klyschig film där någon visualiserat sin fantasi om hur gränder i asien såg ut på 50-talet. Som gjort för Bond eller någon annan actionhjälte att jagas igenom. Fast det här är alltså påtagligt på riktigt. Där ser man.

torsdag 21 maj 2009

Prisvärt?


2,2 kg melon för 1300 kronor. Som hittat?

onsdag 20 maj 2009

Framme i Japan

Det kommer några foton från själva resan vid senare tillfälle, men jag är iallafall framme. Andreas mötte mig på Shinagawa, och sen ramlade vi ut på en enkel middag och följde upp med en drajja på ett ställe Andreas gillar.


Jag måste erkänna, när jag såg skylten utanför baren blev jag rätt skeptisk. Om man påstår sig ha pretentioner om perfektion bör man kanske inte felformulera sig hur grovt som helst.


Men oj. Så bra. En av de bättre drajjor jag fått på krogen.

Dessutom en mycket snygg bar!

måndag 18 maj 2009

Packad


Imorgon efter jobbet, då ni! Då ska jag till Japan! Här ska det drickas umeshu och ätas sushi så det står härliga till. Känns fortfarande helt overkligt. Naturligtvis kommer jag fota och försöka blogga så mycket som möjligt... och jag förutsätter att du kan korsfölja äventyren här också.

lördag 16 maj 2009

Stärkelse


När man lagar till en möhippa kan man behöva nåt stärkande...

Mer möhippa

Är det klass eller sunk att dricka Bowmore Enigma i sådana här glas?

Live

I en ugn någonstans i södra delen av Stockholm står det just nu en stor chokladkuk. Kan man servera någon annan dessert när man lagar mat till möhippa?

måndag 11 maj 2009

Vintips


I år finns det äntligen en bra Bib med rosé. Casas Patronales är riktigt, riktigt trevlig faktiskt. Följ länken till systemets hemsida förresten så får ni se att de börjat publicera betydligt mer information om vinerna än vad de gjorde tidigare. Ett lovvärt initiativ! Tidigare var man tvungen att googla fram producentens eller importörens produktblad för att få den informationen, alternativt läsa Systembolagets nyhetskatalog.

Om vi nu bara kunde få dem att börja kylförvara boxarna så att hållbarheten blev bättre...


lördag 9 maj 2009

Lästips om ketchup, senap och professionell smakbedömning

För en tid sedan var jag involverad i en diskussion om att kombinera mat och vin. En av deltagarna ägnade lång tid och mycket hetta åt att fördöma ketchup.

Fördömandet skedde inte utifrån en analys om hur ketchup egentligen påverkar smaken på maten eller möjligheten att kombinera med lämplig dryck utan var av närmast essentialistisk natur.

För den som är intresserad av att veta mer dels om ketchup, dels om senap men framförallt om hur smak egentligen fungerar och bedöms rekommenderas den här klassiska artikeln av Malcolm Gladwell.

fredag 8 maj 2009

Om glasens storlek

Noterar att den brittiska regeringen diskuterar att genom lagstiftning påbjuda 12,5 cl som normal serveringsstorlek på vinglas.

Jag måste säga att jag är lite kluven till idén. Dels tycker jag att de paternalistiska konnotationerna är lite obehagliga. Staten ska helt enkelt inte ha synpunkter på hur stora glas som serveras. Dels ställer jag mig frågande till huruvida det är effektivt ur folkhälsosynpunkt. Frågan är om det inte tvärt om kan driva upp konsumtionen. Många som idag nöjer sig med ett glas på 17-18 cl kan nog mycket väl komma att beställa två av de nya mindre glasen osv. 12,5 cl är helt enkelt ganska lite vin.

Det som möjligtvis talar för idén är iofs den brittiska seden att köpa in hela omgångar, dvs en dryck var till hela sällskapet. På så sätt är det möjligt att konsumtionen minskar bland vindrickarna eftersom mindre serveras per runda. Fast samtidigt riskerar det att driva upp konsumtionen hos de som dricker öl eller drinkar eftersom vindrickarna får slut i glaset snabbare och därmed vill ha in nästa runda snabbare...

Ett till litet test



Skaffade ju som nämnt ett nytt objektiv, 35 mm f/1,8. Bestämde mig för att testa hur ljusstarkt det egentligen är parat med min kamera med bra iso-hantering.

Svaret är: väldigt, väldigt ljusstarkt. De här bilderna är tagna handhållna ut genom mitt fönster nattetid. Enda belysningen är några gatlyktor och ljuset som strilar ut ur folks fönster. Fotot på taxin kan man, i högupplöst format, zooma in tillräckligt för att kunna uttyda priserna på skylten vid baksätet...

tisdag 5 maj 2009

Dubbeltest


Sallad fotad med nytt 35 mm:s objektiv.

Båda blev väldigt bra...

onsdag 29 april 2009

Sympati



Det är inte lätt att vara liten och nyopererad katt när benen inte bär...

tisdag 21 april 2009

Wally


Wallenbergare är på pappret förrädiskt enkla att göra, men åh så svåra att få bra! Grunden är kalvfärs, äggula och grädde. 1:1. Alltså en äggula och en deciliter grädde per 100 gram kalvfärs. Salt och peppar, inget mer.

Mixas slätt, formas med blöta händer och paneras med ströbröd. Serveras med små gröna ärtor, rårörda lingon, potatismos och skirat eller brynt smör. Lätt va? Som sagt, förrädiskt enkelt på pappret...

Lite att tänka på:
  • Alla ingredienser måste vara riktigt kalla. Annars går det åt helvete.
  • Mixa inte i kannmixer/blender. Jag har provat, det funkar inte. Matberedare med knivar är grejen.
  • Du måste smaka av den råa färsen. Annars är det nästan omöjligt att få sältan rätt. Stek en liten klutt om du är livrädd för rå köttfärs.
  • Spola kallt vatten över händerna före varje gång du ska forma en biff. Annars klibbar smeten fast något hemskt.
  • Smeten är så mjuk att den är svår att hantera. Enklaste sättet att panera är att strö ströbröd på en skärbräda eller plåt som du sedan lägger biffarna på. Strö ströbröd ovanpå biffarna när alla är formade.
  • Var försiktig vid hantering, särskilt när du ska vända i stekpannan. Annars är det lätt att de havererar.
  • Wallenbergarna ska vara tjocka, och det gör det svårt att steka dem färdiga. Bryn utsidan och skicka in i ugnen på 150 grader för att gå färdigt.
  • Gör gärna mos, ärtor mm i god tid och låt stå varmt på sidan av spisen, för du kommer behöva fullständig uppmärksamhet på biffarna när de är i stekpannan eller på väg i eller ur.
  • Lycka till! När allt blir rätt är det en gudaspis!

Vad dricker man då till? Ja du, det är inte lätt. Ärtorna ger sötma, lingonen är notoriskt svåra att få att fungera med vin på grund av syran och sötman.

Öl eller mjölk passar bäst. Vill du dricka rött så prova en zinfandel - ofta sägs den druvan vara den enda som klarar av lingonsylt.

söndag 19 april 2009

Won't quit my dayjob


Inte är det lätt inte... kommer nog ta ett bra tag innan den hemgjorda är bättre än köpesushin.

fredag 17 april 2009

Bra där!

Systembolaget har äntligen meddelat att de kommer att lansera den tjänst som många av oss efterlyst i flera år: möjligheten att via nätet beställa hem produkter ur beställningssortimentet till valfri butik.

Därmed blir det fantstiska utbud som finns där mycket mera tillgängligt. Det går inte alltid fort där i detaljhandelsmonopolet, men det går helt klart framåt. Väl värt att applådera.

tisdag 7 april 2009

Nämen!

Rosévin är ta mig tusan gott i år också. Där ser man.

Noterar för övrigt att EU är på väg att tillåta blandat rosévin där en skvätt rött tillsätts i vitt vin. Personligen är jag kluven. Brukar verkligen inte bli gott att göra så. Om det inte är roséchampagne man gör förstås. För det är ju så den görs alltså. Enda blandade rosén som varit tillåten i EU.

Fast Frankrike aviserar så klart att de kommer att förbjuda försäljningen av annan blandad rosé. Ingen är väl förvånad...

Chockerande inkompetens

Av olika anledningar (IPRED, ACTA mm) tänkte jag att man kanske skulle ta och rösta i EU-valet i år. Skippade visserligen det sist, men det känns som att det kan vara värt att engagera sig trots allt.

Så jag tog och surfade in på svenska delen av Europaparlamentets hemsida för valet för att ta reda på hur man röstar. Specifikt hur och när man kan poströsta. Ganska central information att förse intresserade medborgare med skulle man kunna tycka. Iallafall om man faktiskt vill att de ska rösta

Tror ni jag hittade det?

Låt mig ge er en ledtråd - det finns information om förhandsröstning.

På svenska, till och med. Om hur man förhandsröstar i Finland. Som finsk medborgare.