
fredag 22 maj 2009
Prisvärt!

Gator och gränder

Både lunch och middag i Shinagawa igår, ett distrikt som främst har arbetsplatser. Och kötthandel. På de engelskspråkiga kartorna kallas det för Meatpacking District. Många skyskrapor, en syns i bakgrunden.
I restaurangkvarteren nära tunnelbanan går det gator som främst är gågator men med enstaka bilar på. Dessa gator avgränsar kvarteren från varandra. Inne i varje kvarter löper vindlande smala gränder med massor av små nudel- och sushihak och andra enkla matställen. På fotot ovan syns alltså minst tre, eventuellt fyra olika restauranger om man tittar noga. Det är som att kliva in i en film. Eller nej, det är alltså som att kliva in i en klyschig film där någon visualiserat sin fantasi om hur gränder i asien såg ut på 50-talet. Som gjort för Bond eller någon annan actionhjälte att jagas igenom. Fast det här är alltså påtagligt på riktigt. Där ser man.
torsdag 21 maj 2009
onsdag 20 maj 2009
Framme i Japan



måndag 18 maj 2009
lördag 16 maj 2009
Live
måndag 11 maj 2009
Vintips

lördag 9 maj 2009
Lästips om ketchup, senap och professionell smakbedömning
Fördömandet skedde inte utifrån en analys om hur ketchup egentligen påverkar smaken på maten eller möjligheten att kombinera med lämplig dryck utan var av närmast essentialistisk natur.
För den som är intresserad av att veta mer dels om ketchup, dels om senap men framförallt om hur smak egentligen fungerar och bedöms rekommenderas den här klassiska artikeln av Malcolm Gladwell.
fredag 8 maj 2009
Om glasens storlek
Jag måste säga att jag är lite kluven till idén. Dels tycker jag att de paternalistiska konnotationerna är lite obehagliga. Staten ska helt enkelt inte ha synpunkter på hur stora glas som serveras. Dels ställer jag mig frågande till huruvida det är effektivt ur folkhälsosynpunkt. Frågan är om det inte tvärt om kan driva upp konsumtionen. Många som idag nöjer sig med ett glas på 17-18 cl kan nog mycket väl komma att beställa två av de nya mindre glasen osv. 12,5 cl är helt enkelt ganska lite vin.
Det som möjligtvis talar för idén är iofs den brittiska seden att köpa in hela omgångar, dvs en dryck var till hela sällskapet. På så sätt är det möjligt att konsumtionen minskar bland vindrickarna eftersom mindre serveras per runda. Fast samtidigt riskerar det att driva upp konsumtionen hos de som dricker öl eller drinkar eftersom vindrickarna får slut i glaset snabbare och därmed vill ha in nästa runda snabbare...
Ett till litet test


Svaret är: väldigt, väldigt ljusstarkt. De här bilderna är tagna handhållna ut genom mitt fönster nattetid. Enda belysningen är några gatlyktor och ljuset som strilar ut ur folks fönster. Fotot på taxin kan man, i högupplöst format, zooma in tillräckligt för att kunna uttyda priserna på skylten vid baksätet...
tisdag 5 maj 2009
onsdag 29 april 2009
tisdag 21 april 2009
Wally

Mixas slätt, formas med blöta händer och paneras med ströbröd. Serveras med små gröna ärtor, rårörda lingon, potatismos och skirat eller brynt smör. Lätt va? Som sagt, förrädiskt enkelt på pappret...
Lite att tänka på:
- Alla ingredienser måste vara riktigt kalla. Annars går det åt helvete.
- Mixa inte i kannmixer/blender. Jag har provat, det funkar inte. Matberedare med knivar är grejen.
- Du måste smaka av den råa färsen. Annars är det nästan omöjligt att få sältan rätt. Stek en liten klutt om du är livrädd för rå köttfärs.
- Spola kallt vatten över händerna före varje gång du ska forma en biff. Annars klibbar smeten fast något hemskt.
- Smeten är så mjuk att den är svår att hantera. Enklaste sättet att panera är att strö ströbröd på en skärbräda eller plåt som du sedan lägger biffarna på. Strö ströbröd ovanpå biffarna när alla är formade.
- Var försiktig vid hantering, särskilt när du ska vända i stekpannan. Annars är det lätt att de havererar.
- Wallenbergarna ska vara tjocka, och det gör det svårt att steka dem färdiga. Bryn utsidan och skicka in i ugnen på 150 grader för att gå färdigt.
- Gör gärna mos, ärtor mm i god tid och låt stå varmt på sidan av spisen, för du kommer behöva fullständig uppmärksamhet på biffarna när de är i stekpannan eller på väg i eller ur.
- Lycka till! När allt blir rätt är det en gudaspis!
Vad dricker man då till? Ja du, det är inte lätt. Ärtorna ger sötma, lingonen är notoriskt svåra att få att fungera med vin på grund av syran och sötman.
Öl eller mjölk passar bäst. Vill du dricka rött så prova en zinfandel - ofta sägs den druvan vara den enda som klarar av lingonsylt.
söndag 19 april 2009
fredag 17 april 2009
Bra där!
Därmed blir det fantstiska utbud som finns där mycket mera tillgängligt. Det går inte alltid fort där i detaljhandelsmonopolet, men det går helt klart framåt. Väl värt att applådera.
tisdag 7 april 2009
Nämen!
Noterar för övrigt att EU är på väg att tillåta blandat rosévin där en skvätt rött tillsätts i vitt vin. Personligen är jag kluven. Brukar verkligen inte bli gott att göra så. Om det inte är roséchampagne man gör förstås. För det är ju så den görs alltså. Enda blandade rosén som varit tillåten i EU.
Fast Frankrike aviserar så klart att de kommer att förbjuda försäljningen av annan blandad rosé. Ingen är väl förvånad...
Chockerande inkompetens
Så jag tog och surfade in på svenska delen av Europaparlamentets hemsida för valet för att ta reda på hur man röstar. Specifikt hur och när man kan poströsta. Ganska central information att förse intresserade medborgare med skulle man kunna tycka. Iallafall om man faktiskt vill att de ska rösta
Tror ni jag hittade det?
Låt mig ge er en ledtråd - det finns information om förhandsröstning.
På svenska, till och med. Om hur man förhandsröstar i Finland. Som finsk medborgare.